Головна » Конспекти » 3 Клас » Математика

Усне віднімання трицифрових чисел виду 470 - 320

Тема: Усне віднімання трицифрових чисел виду 470 - 320

Мета: ознайомити учнів із прийомом порозрядного віднімання круглих трицифрових чисел; формувати вміння використовувати вивчені прийоми обчислень при розв’язуванні задач і вправ.

ХІД УРОКУ

I. Перевірка домашнього завдання

Взаємоперевірка завдання (учні обмінюються зошитами).

II. Актуалізація та корекція сенсорного досвіду та опорних знань

1.Робота з картками.

Картка 1

1.Виконати дії:

12 + 17 + 3

120 + 1 17 + 3

120 + 10170+ 3

Картка 2

1.Виконати дії.

130 +100410 +10

200 + 200520 + 25

300 + 350190 + 10

Картка 3

1. Виконати дії.

270 +100520 + 50

640 + 60130 + 90

370 +100420 +150

2. Колективна робота.

• Гра «Мовчанка».

Збільшити на 10:

 10 + 20 100+200 110+220

 250 + 40 180 + 20 160 + 10

 300 + 300 + 30 + 3 100 + 200 + 80 + 1 700 + 80 + 10 + 8

790 100 950 40880 609 130 801990

Зменшити на 10.

500 390 710 100 250 401 125 1000 811

• Виконати дії.

Малюнок див. рукопис ІІ-4

• За допомогою цифр 2, 4, 6, 8 записати всі трициф-рові числа.

3. Математичний диктант.

1. Записати три будь-яких тризначних числа.

2. Зменшити кожне з них на 1.

3. Збільшити кожне з отриманих на 10.

4. Записати найменше тризначне число.

5. Записати найбільше тризначне число.

III. Повідомлення теми, мети і завдань уроку. Мотивація навчального матеріалу

47 + 32 = 79 40+ 30 7 + 2

40 + 730 + 2709

70 + 9 = 79

IV. Сприймання і усвідомлення нового навчального матеріалу

• Завдання 580, с. 89. Фронтальна робота.

• Завдання 581, с. 88. Коментоване виконання.

 580 - 230 = 350

5008020030

500 - 200 = 30080- 30 = 50

300 + 50 = 350

(Сотні віднімають від сотень. Десятки віднімають від десятків. Знайдені результати додають).

V. Розвиток математичних знань

• Завдання 582, с. 89. Коментоване розв’язання прикладів першого, другого стовпчика. Решту учні виконують самостійно. Вчитель слідкує за правильністю виконання.

• Завдання 584, с. 89. Фронтальна робота над задачею. Школярі ознайомлюються зі змістом і коротким записом. Аналізують задачу, пояснюють, про що дізналися, обчисливши вирази. Висновок: від суми трьох доданків віднімемо суму двох доданків — дістанемо третій доданок.

• Завдання 583, с. 89. Усне виконання. Учні можуть накреслити на дошці схеми:

• Завдання 585, с. 89, 90.

Ознайомившись зі змістом, учні записують і коментують запис.

1) 320 км + 150 км + 430 км = 900 км пролетів літак.

2) 430 км - 320 км = 110 км менша відстань від Києва до Сум.

Додаткові завдання (на вибір)

а) За місяць курям згодували 12 кг зерна, а качкам — 20 кг. Одна курка з’їдала щомісяця 2 кг зерна, а одна качка — 4 кг.

Про що дізнаємося, обчисливши вирази:

20 + 1212 : 212 : 2 + 20 : 4

20 - 1220 : 412 : 2 - 20 : 4

б) Побудувати квадратиАВСБ та ЕКМО. Периметр першого квадрата становить 12 см, а другого — 8 см.

в) Поставити знаки дій, щоб записи були правильними.

9 * 8 = 174 * 5 * 8 = 287 * 7 * 10 * 2 = 57

81 * 9 = 918 * 2 * 4 = 2456 * 8 * 2 * 4 = 10

г) Політ першого у світі космонавта Юрія Гагаріна розпочався о 9 год 7 хв, а закінчився о 10 год 55 хв. Скільки часу тривав політ?

• Як зміниться добуток 9 ■ а, якщо число а зменшити на 3?

VI. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання

VII. Домашнє завдання

Завдання 586, 587, с. 90.

Підсумки уроку.

Пояснити розв’язання: 670 - 230; 550 - 120 .

Категорія: Математика | Додав: SYLER (24.10.2015)
Переглядів: 404 | Рейтинг: 0.0/0

Можливо, вам будуть цікаві ці конспекти

«Бременські музиканти» (німецька народна казка)
Об’ємні вироби із природних матеріалів. Виготовлення іграшок із горіхів
Спостереження та досліди. Практична робота. Дослідження дрібних деталей предм...
Запитання до природи. Звідки береться олія?
Жива і нежива природа. Що належить до природи
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]