Форма входу

Зареєструватися
Реклама
Сертифікат


Перевірка додавання відніманням. Складання і розв'язування обернених задач

Перевірка додавання відніманням. Складання і розв'язування обернених задач

Мета: формувати вміння складати і розв'язувати обернені задачі, бачити структуру задачі на три дії; вдосконалювати обчислювальні навички, вміння перевіряти дію додавання дією віднімання; розвивати логічне мислення; виховувати наполегливість під час виконання завдань.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

1. Перевірка домашнього завдання

Фронтальна перевірка (с. 14, завдання 70)

— Чому дорівнює ширина прямокутника у задачі 71 (с. 15)?

— Чому дорівнює периметр прямокутника?

2. Гра «Ланцюжок» (с. 15, завдання 72).

— Збільшіть числа на 12.

— Зменшіть числа на 15.

3. Хвилинка каліграфії ( с. 15)

4. Зв'язок додавання з відніманням (с. 15, завдання 73)

— Обчисліть вирази.

— Перевірте додавання відніманням.

1 варіант — 1; 2 приклади.

2 варіант — 3; 4 приклади.

III. повідомлення теми уроку

— Сьогодні ми повторимо складання і розв’язування обернених задач, будемо розв’язувати задачу на три дії, а також повторимо розв’язування бук-вених виразів.

IV. Робота над темою уроку

1. Робота над задачею (с. 15, завдання 76)

1) Складання короткої умови.

Цуценя — 2 кг -4----------------1і- ?

Дорослий собака —?, на 9 кг важчий І ^

2) Аналіз задачі.

— Чи можна відразу дізнатися, яка маса дорослого собаки і цуценяти? (Ні)

— Чому?

— Як знайти масу дорослого собаки?

— Чому виконуємо дію додавання?

— Яку дію треба виконати, щоб відповісти на головне запитання задачі?

3) Самостійне розв'язування задачі.

4) Перевірка розв'язання.

— Прочитайте відповідь. (13 кг)

2. Творча робота над задачею

— Складіть обернену задачу до попередньої.

Цуценя — ?, на 9 кг легший Дорослий собака — 11 кг <-

— Розв’яжіть задачу.

— Порівняйте розв’язання, відповіді задач.

— Що таке обернена задача?

Фізкультхвилинка

V. Розвиток математичних знань

1. Робота в парах (с. 15, завдання 74)

— Знайдіть значення виразу.

— Запишіть їх у два стовпчики.

Взаємоперевірка робіт.

2. Робота над задачею (с. 15, завдання 79)

Аналіз умови і складання короткого запису задачі.

I — 35 кг цибулі .<. -і

II — ?, на 5 кг < —1 ^ 1 ц

III — решта^

— Скільки кілограмів в 1 центнері?

— За умовою задачі 100 кг складається з трьох сіток.

— Чи відома маса всіх сіток?

— Скільки цибулі було у першій сітці?

— Що відомо про другу сітку?

— Що сказано про третю сітку?

— Чи можливо відразу знайти, скільки цибулі було в третій сітці?

— Складемо план розв’язання задачі.

1) Скільки цибулі в другій сітці?

□ - □ = □

2) Чому дорівнює сума мас першої і другої сітки?

□ + □ = □

3) Скільки цибулі в третій сітці?

□ - □ = □

— Запишіть розв’язання задачі.

Сильніші учні розв’язують самостійно, всі решта — за допомогою вчителя. Розв’язання

1) 35 - 5 = 30 (кг) — у другій сітці

2) 35 + 30 = 65 (кг) — у першій і другій сітках

3) 100 - 65 = 35 (кг)

Відповідь: 35 кг цибулі у третій сітці.

3. Додавання і віднімання іменованих чисел (с. 15, завдання 78)

4. Завдання для допитливих «Банк математичних цікавинок» (с. 15, завдання 77)

Розв’язання

1) 6 + 6 = 12 (років)

2) 47 + 12 = 59 (років)

VI. Підсумок уроку

— Що цікавого дізналися на уроці?

— Як скласти обернену задачу?

VII. Домашнє завдання

С. 16, завдання 80; 81.



Категорія: 3 Клас Математика | Додав: SYLER (28.11.2015)
Переглядів: 449 | Рейтинг: 0.0/0

Можливо вам також будуть цікаві наступні конспекти:
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.


Зареєструватися
Реклама
Статистика

Онлайн всього: 16
Гостей: 16
Користувачів: 0

Сьогодні до нас завітали:
galinalisickaya, ninel, polinagramma86

Яндекс.Метрика
  Рейтинг@Mail.ru